piątek, 17 sierpnia 2012

Panna cotta z białą czekoladą i galaretką poziomkową

... a może panna cotta w czerwonym kapturku? :) Jeżeli lubicie białą czekoladę, ten pomysł na deser spodoba Wam się z pewnością! Dziś proponuję panna cottę z białą czekoladą i galaretką poziomkową. Przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne, jednak jedynym minusem jest to, że trzeba się trochę naczekać zanim stężeje galaretka, a potem panna cotta. Jeżeli zatem macie dużo czasu, to do dzieła - trzeba osłodzić sobie życie!



Co będzie potrzebne?
♥ 600 g śmietanki kremówki 30%
♥ tabliczka białej czekolady
♥ 3,5 łyżeczki żelatyny
♥ galaretka poziomkowa

Jak zrobić?

Zrobić galaretkę poziomkową w 400 ml wody. Po przestudzeniu nalać do foremek, w których mamy zamiar zrobić panna cottę. Foremki nie powinny być zbyt duże. Ja używam silikonowych foremek do muffinów z ikei (kliknij żeby zobaczyć!). Galaretkę wlewamy na 1/3 wysokości foremki. Wkładamy do lodówki na 1,5 godziny.
Po zrobieniu galaretki, całą śmietanę przelać do garnka i zagotować. W pięciu łyżeczkach zimnej wody namaczamy żelatynę (zrobi nam się taki żelek). Po odstawieniu śmietanki z ognia, ścieramy na tarce tabliczkę białej czekolady, następnie wsypujemy ją do gorącej śmietanki i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Teraz dodajemy żelatynę i również mieszamy do momentu kiedy cała się rozpuści.  Powstałą masę należy ostudzić, rozlać do foremek i włożyć do lodówki. Po trzech godzinach, możemy cieszyć się słodką panna cottą. 
Żeby łatwiej wychodziła z foremki, polecam na chwilkę zamoczyć foremkę w misce z ciepłą wodą.

Pozdrawiam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz