środa, 19 grudnia 2012

Ciasteczka cynamonowe

Pyszne, chrupiące i bardzo pachnące cynamonem :) Dzisiaj przepis na przepyszne ciasteczka cynamonowe! Przypadły mi do gustu zdecydowanie bardziej niż jakiekolwiek pierniki, a tak jak one, można je długo przechowywać w puszce o ile dobrze ją ukryjecie przed resztą domowników! Ciasteczka z cynamonem, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy spóźnili się z pieczeniem pierniczków, bo można je jeść zaraz po upieczeniu, aczkolwiek moim zdaniem najlepiej smakują po 3, 4 dniach od wypieczenia, kiedy trochę bardziej zmiękną. Można dekorować według uznania. Osobiście polecam białą i mleczną polewę czekoladową :)


Przepis jest modyfikacją przepisu ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-cynamonowe-gwiazdki-w-mlecznej-czekoladzie


Co będzie potrzebne? (Przepis na około 40 ciasteczek)
♥ 180 gramów masła 
♥ 3/4 szklanki cukru pudru
♥ 3 i 1/3 szklanki mąki
♥ szczypta soli
♥ 2 płaskie łyżki cynamonu
♥ 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
♥ 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
+ biała i czekoladowa polewa mleczna do dekoracji, można też użyć posypki i lukru

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do miski i ugnieść do połączenia składników, Może pojawić się problem ze zbyt dużą ilością składników suchych, więc nie należy się bać dodać niewielkiej ilości wody, aby udało się ugnieść ciasto w jedną kulkę. Następnie owijamy ją folią i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na około 4 mm) i foremkami wyciąć świąteczne wzorki. Cynamonowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.  
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 12 minut. 
Następnie pozostawiamy do ostygnięcia i możemy przystąpić do dekorowania!

Smacznego i Wesołych Świąt życzę :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz