czwartek, 29 listopada 2012

Muffiny z białą czekoladą

Szybkie, proste i rozpływające się w ustach muffiny z białą czekoladą w środku - taką mam dla Was propozycję na dziś! Jest tylko jeden minus, bardzo szybko znikają, więc albo szybko upieczecie drugą blachę, albo będziecie musieli znosić narzekania domowników "czemu tak mało"... :) Z przepisu wychodzi standardowo 12 babeczek, ale wszystko zależy od waszej foremki.



Co będzie potrzebne?
♥ 2 jajka 
♥ 130 gramów masła 
♥ 2/3 szklanki cukru
♥ szklanka mleka
♥ 5 czubatych łyżek kakao
♥ 1,5 szklanki mąki
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
♥ 1/2 łyżeczki sody
♥ dwie tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia dodajemy jajka, cukier, masło, mleko i kakao, dobrze mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Porządnie wymieszać i rozlać do 1/3 wysokości papilotki. Do środka każdej muffinki wkładamy kostkę białej czekolady, którą potem zalewamy masą do 2/3 wysokości foremki. 
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy ok. 25-27 minut.
Po pieczeniu, odstawić na 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie zagotować wodę, włożyć pozostałą czekoladę do foliowego woreczka, zawiązać jak najniżej się da i zanurzyć woreczek w miseczce z wrzątkiem. Po 8 minutach czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Zrobić w rogu woreczka maleńką dziurkę i można już dekorować babeczki pięknymi wzorkami z białej czekolady :)

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz