czwartek, 2 sierpnia 2012

Muffiny z krówką

Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia pysznych muffinów ze słodką niespodzianką w środku! Tym smakołykiem będą krówki, które pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszczają się w muffinach docierając we wszystkie ich zakamarki :) Swoją przygodę z muffinami rozpoczęłam właśnie od nich i pokochałam je ze względu na szybkość i prostotę ich wykonania! Z poniższego przepisu powinna wyjść standardowa ilość muffinków czyli 12.



Co będzie potrzebne?
♥ 1/2 kostki margaryny
♥ 1,5 szklanki mąki 
♥ 1/2 szklanki mleka
♥ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
♥ 3/4 szklanki cukru 
♥ trochę soli
♥ 2 jajka
♥ od 1 do 2 łyżek kakao
♥ 12 krówek
Oprócz tego zaopatrzcie się w papilotki i formę do muffinów. Ja korzystam z formy silikonowej i niby jest fajna bo nic się do niej nie przykleja, ale potem jak wyciągam gorące muffiny z piekarnika to cała się wygina na wszystkie strony i ciężko ją złapać w tych rękawicach kuchennych, więc chyba rozejrzę się za metalową blachą.

Jak zrobić?
Przygotujcie sobie dwie miski. Do pierwszej należy przesiać mąkę razem ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Potem na gazie rozpuszczamy margarynę z cukrem i jak się ostudzi to wlewamy ją do drugiej miski, gdzie dodajemy też mleko, jajka i kolejną szczyptę soli. Połącz ze sobą zawartość obu misek i wszystko wymieszaj. Nie musi być dokładnie, na tym polega urok muffinów :) 
Do powstałej masy dodaj kakao, w zależności od tego ile łyżek wsypiesz, tym bardziej nabiorą brązowego koloru. Ja wsypałam jedną czubatą łyżkę - efekt masz na powyższym zdjęciu.
Krówki kroimy na połówki. Formę wykładamy papilotkami i zalewamy masą od 3 do 4 łyżeczek. Następnie upychamy kawałki krówek w każdym muffinie tak, żeby całkowicie zatopiły się w masie. 
Pieczemy około 16 minut w temperaturze 180°C.

Życzę wszystkim udanych wypieków!


3 komentarze:

  1. Kapturku, jak z krówką to biorę wszystkie!!!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam babeczki wzorując się na Twoim przepisie. Wyszły pyszne! Dzięki za pomysł:)
    http://donteatfrenchfries.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! właśnie się pieką,napisze jakie wyszły.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń