poniedziałek, 10 września 2012

Mleczna masa do wafli

Lubicie przekładane wafle? Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie pysznej mlecznej masy do wafli. Jest bardzo, bardzo słodka, ale naprawdę warto się na nie skusić od czasu do czasu :)


Co będzie potrzebne? (masa wystarczy na przygotowanie 4-5 warstwowego okrągłego lub prostokątnego torcika)
♥ 3/4 kostki margaryny
♥ 1/2 szklanki cukru
♥ 1 torebka cukru wanilinowego
♥ 1/2 szklanki mleka  
♥ 1 szklanka mleka w proszku 
♥ 1 żółtko 
♥ wafle
Przygotowanie masy:
Do garnka wlewamy mleko, cukry i margarynę. Stawiamy na ogniu i mieszamy do momentu aż całość się połączy i chwilę zagotuje. Następnie ściągamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na 20 minut. Po ostygnięciu wsypujemy mleko w proszku - koniecznie przez sitko żeby nie zrobiły się grudki! Następnie dodajemy do masy żółtko i mieszamy aby połączyć składniki. Uzyskaną w ten sposób masą można przekładać wafle. 
Po przygotowaniu odstawić na godzinę do lodówki. Warto od góry przykryć je talerzem lub obciążyć czymś innym, ponieważ górna warstwa pod wpływem wilgoci może się lekko odginać.
Uwaga! Szybko znikają! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz