Co będzie potrzebne?
Składniki na biszkopt:
♥ 6 jajek
♥ 3/4 szklanki cukru
♥ pół szklanki mąki pszennej
♥ pół szklanki mąki ziemniaczanej
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
♥ 3 łyżki kakao
♥ 2 łyżki oleju
Składniki na białą czekoladę:
♥ pół szklanki mleka
♥ 2 szklanki mleka w proszku (byle nie granulowanego)
♥ 1/2 szklanki cukru
♥ 1 i 2/3 kostki masła
♥ 16 g cukru wanilinowego
+ cztery duże banany
+ miód
+ mleczna polewa czekoladowa
(najlepsza z Dr. Oetkera klik!)
Sposób przygotowania:
Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, żółtka i olej. Zmiksować. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i dodajemy je do masy delikatnie mieszając. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 170°C na 22-25 minut. Podobno biszkopt nie lubi termoobiegu, dlatego, chcąc, żeby lepiej wyrósł, ja się do tego stosuję, ale róbcie co chcecie. Wszystko zależy od tego jakie macie doświadczenia z biszkoptem ;)
Po upieczeniu, biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.
Pora przejść do masy. Zwykłe mleko gotujemy z cukrami, po czym zostawiamy do ostygnięcia. Następnie cały czas ucieramy masło, powoli dodając do niego ostudzone mleko. Na koniec wsypujemy przesiane mleko w proszku i mieszkamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Po wystygnięciu biszkoptu przecinamy go wzdłuż i nakładamy cienką warstwę białej masy. Następnie rozkładamy przecięte wzdłuż banany (byle nie gęsto). Można dodatkowo je polać od góry kilkoma kropelkami miodu, po czym dodajemy resztę masy i przykrywamy górną warstwą biszkoptu.
Rozpuszczamy mleczną polewę czekoladową i rozprowadzamy ją na górnej powierzchni ciasta.
Teraz wkładamy je do lodówki i po dwóch godzinach można przystąpić do konsumpcji.
Smacznego łasuchy! :)
Świetne ciasto! Wygląda mega apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre.... :):):)
OdpowiedzUsuńomomom ale pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWitam! smakowicie wgląda ten placuszek.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń